Pappas bil

I Pappas bil får vi följa familjen Popovic´: pappa Velibor, dottern Tanja, mamma Zorica men också Tanjas flickvän Niki. I centrum står en Volvo 145, Princeza, på 70-talet är den sprillans ny, lyser och imponerar när Velibor kör ner till sin hemby i Jugoslavien efter att i några år jobbat i Sverige. Bilen tjänar honom väl. Han pendlar genom åren mellan Sverige och Jugoslavien. Bilen är länken mellan hans gamla och hans nya land. Medan dottern Tanja rotar sig i Sverige, blir Velibor rotlös, ständigt på väg till ett alltmer omöjligt hemland.

När inbördeskriget bryter ut i Jugoslavien i början av 90-talet, blir familjens årliga semesterresa inte som vanligt. Velibor som alltid fått lära sig att hålla sig borta från den smutsiga och farliga politiken, och som lärt Tanja detsamma, finner sig plötsligt inte ha något val. Mellan Sverige och Jugoslavien gör han våldsamt motstånd; kriget har flyttat in i hans kropp.

Pappas bil är en berättelse om en pappa som älskar sin bil och sitt land, som båda håller på att falla sönder. Det är en kärlekshyllning till en knepig man, som inte alltid är lätt att begripa sig på eller tycka om, men som en dotter med tiden lär sig att förstå.
Pappas bil spelades på Ung scen/öst under våren 2017.

”Det är till Jugoslavien de ställt sin kosa, familjens gamla hemland, landet som de lämnade på 70-talet och sedan dess besökt varje sommar och som nu håller på att falla samman. Precis som pappans bil så här långt efteråt. På 70-talet var den ny och glänsande. Elegant förs vi så med på resan. Lika elegant förs vi såväl framåt som bakåt i tiden, allt med små och enkla medel. Det är både kul och imponerande.”

Norrköpings Tidningar

“Det är en sällsamt välberättad historia som till slut knyts samman med nutiden och familjen är lätt att förälska sig i. Och när jag går därifrån så är även jag kär i Pappas bil.”

Kultursidan

“Vemod, fniss och eftertanke.”

Corren

Credits

Av: Lidija Praizović
Regi: Astrid Assefa
Scenografi & kostym: Marcus Olson
Ljusdesign: Kerstin Weimers
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Mask- & perukdesign: Agnes Kenttä
Skådespelare: Ulla Tylén, Ana Stanišić, Johanna Lazcano, Malou Zilliacus
Producent: Ellika Lindström – Bohm Bohm Room

En produktion av Ung scen/öst.