Retaste

”Vi struntar var maten kommer ifrån eller vad det är, vi ser bara till att rädda den!”

Den 2 maj 2018 lanseras ReTaste – ett nytt koncept utvecklat av tv-kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson. Första delen i detta koncept tar sig i uttryck genom en pop up-restaurang. Två kvällar i veckan under ett halvårs tid kommer 16 gäster kunna ta plats runt ett långbord för en intim helhetsupplevelse och middag helt komponerad på råvaror som annars skulle blivit matsvinn.

ReTaste är ett sätt att ”jobba” i köket, det är en förankring och grund precis som rötterna på ett träd. Det handlar om att återsmaka.

– Återsmakandet för mig handlar om fantasi, men viktigast i detta projekt är ifrågasättandet av varför vi väljer bort vissa delar av växt- eller djurriket, medan vi ser andra delar som prima. Det är inte så hållbart i längden, säger Paul Svensson som kommer dirigera kvällarna med hans handplockade team.

Pop up-restaurangen ReTaste kommer bli de förlorade smakupplevelsernas mecka där räddade råvaror från livsmedelsbutiker tas tillvara och förvandlas till lyxiga matupplevelser. Maten kommer att tillredas baserat på och inspirerat av mat och råvaror som blir bäst vid den tidpunkt då de håller på att tappa sin lyster eller är nära sitt bäst före-datum. Tricket är att förädla dem just då och använda rätt metoder.

Pop-up restaurangen kommer husera i den kreativa designstudion Pjadad på Södermalm och initiativet genomförs i samarbete med Electrolux, Coop och Willys. Pop up-restaurangen är endast öppen för förhandsreservationer.

Bohm Bohm Room arbetade med PR inför lanseringen av Retaste.