Sahara

En dyngbagge dyker upp i ökenlandskapet och inleder en transformation.Skuggan opererar med kirurgisk precision, drar det svarta mot det bländande ljuset. Handen begravd i sanden, solägget på sandaltaret – dödsbudet kallar till återfödelse. Sandväggen krackelerar och sveper med sig djurskallen och dansaren.
Rörelseflödet övergår i en kamp. Den blå vinden drar förbi.
Sahara är filmad i Erg Chebbi öken i Marocko.

“Dans är bild. Virpi Pahkinen, i kläder som ömsom följer, ömsom omformar, är en del i en rörlig bild. Hon illustrerar ingenting, utan antar formen av insekt, organism eller helig boning. Händerna som formar en på spetsen stående romb: ett tempel? känslospröt? ett ormhuvud? Genom åren har filmerna blivit många och där fogar hon in sin dans i öppna, dramatiskt hemlighetsfulla landskap. I de två nya verken “Arbor” och “Sahara”, som sänds på tv i kväll, besjälas träd respektive sand genom hennes rörelse och närvaro.
De är bara sex och åtta minuter långa; vackra tillfällen att stanna upp, uppleva hur en kvinna skriver in sig i träden. Är i dem, ÄR dem. Eller sanden: den rinner som vatten runt ben och händer, den har ingen början och inget slut.”

Expressen

Credits

Regi, koreografi och dans: Virpi Pahkinen
Foto: José Figueroa
Musik: Luis Hernan Cortés Maya
Redigering och produktionsassistent: Sebastian Poblete
Kostym: Helene Thorsell
Färgkorrigering: Petter Bergmar
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Tack till: Johan Söderberg
Foto: José Figueroa