ShopEatDie

En hisnande och omslutande konst- och filmupplevelse i underjorden.

Richard S är konstnären som har tio dagar kvar att leva. Du stiger ner för trappan och in i en gigantisk labyrint på 1000 kvadratmeter. Är du en betraktare eller medskapare till hans sista konstverk?

ShopEatDie blev en fortsatt utforskning av den omslutande scenkonsten, där publiken själv styrde över sin upplevelse genom att vandra fritt runt i scenografin. Verket spelades och visades hösten 2018 och början av 2019.

Efter fyra år med publiksuccén och allkonstverket “Satans demokrati”, “Satans delirium”, “Satans död” och “Satan the Movie” i Sickla, fortsätter nu samarbetet mellan projektledaren och regissören Jimmy Meurling och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg med en ny omslutande produktion. Den 9 november är det urpremiär för konst- och filmupplevelsen “ShopEatDie” i Farsta Centrums källarvåning som involverar 70 projektorer på 1000 kvadratmeter med över 100 timmar film.

Hösten 2015 hade teater- och konstprojektet Satans demokrati premiär i ett gammalt kontorskomplex på Nobelberget i Sickla. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg upplät fem våningar i huset där initiativet fick fria tyglar att bygga upp en 3 550 kvadratmeter stor konst- och teaterupplevelse. Projektet blev väldigt framgångsrikt och utvecklades till en trilogi som lockade 17 000 besökare under de tre år som projektet pågick. Projektledaren och regissören för Satans Trilogi var Jimmy Meurling som nu inleder ett nytt samarbete med Atrium Ljungberg, denna gång i Farsta Centrum.

– Från ett äventyr till ett annat. Jag har de senaste åren valt att utforska den omslutande scenkonsten, vilket innebär att publiken själv via sin nyfikenhet utforskar spelplatsen och berättelsen. Med vit mask släpper vi publiken fri, denna gång på en yta av 1 000 kvadratmeter stor labyrint. Vi kallar projektet för en ”konst- och filmupplevelse”, en hint till varför är bland annat de 70 sammankopplade projektorerna som vi berättar vår historia via med 105 timmar filmat material, säger Jimmy Meurling, projektledare och regissör, ShopEatDie.

“ShopEatDie på blodigt allvar. Jimmy Meurlings konstupplevelse offrar det manliga konstnärsgeniet till etablissemanget. En gång för alla.”

BON

“Upplevelsekonsten får extra visningar efter succé.”

Direktpress

“Väl ute inser jag att jag precis varit inne i det ”manliga geniets” huvud. I alla mörka rum, i alla snirkliga gångar, hört alla förbjudna tankar. Med alla religiösa kopplingar kunde storhetsvansinnet kännas på lång väg. Jag och mina vänner pratar om upplevelsen hela vägen in till stan igen, vi diskuterar hans slutscen där långbordet och den blodiga nakna kroppen kunde på många sätt likna självaste Jesus sista stund i livet. Vi pratar om hans berättelser om Odysséen och Iliaden och hur han på något vis tycks berättat allt utifrån ett jag-perspektiv.”

Equalizer Magazine

Credits

Projektledare och regissör: Jimmy Meurling
Kompositör och labyrintdesigner: Magnus Larsson
Ljuddesigner och projektoransvarig: Niklas Nordström
Scenograf: Johanna Mårtensson
Maskör: Linda Sandberg
Attributmakare: Lina Nyberg
Kostymör: Sofi Gregersdotter
Stillbildsfotograf: Magnus Swärd
Konstnär för foajétak: Elise Mattisson Chue
Design av fönsterfoljering: Oskar Edengréen
Pressansvarig: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Scenografiassistent: Stefan Meurling
Teknikstöd: Magnus Pettersson
Publikansvarig: Dante Welitz
Aktörer: Stephen Rappaport och Margaretha Björkman
En produktion av Wilmeur produktion i samarbete med Atrium Ljungberg och Farsta Centrum.