Slutet

En föreställning om konfrontationen mellan liv och död.

I den dokumentära föreställningen Slutet fick publiken följa med in i livets slutskede. Mellan den 7-17 juni 2018 bjöd Osynliga Teatern in till en hemlig plats i Stockholm där publiken tillsammans med ett slutet sällskap fick ta del av ett närgånget porträtterat kollage av dokumentära röster om deras arbete med och relation till döden.

Sjuksköterskan som tar hand om sina patienter i snitt åtta dagar innan de somnar in. Driftteknikern som bränner 22 kroppar om dagen. Operasångaren som bara sjunger på begravningar. Pensionären som i hemlighet bedriver dödshjälp. Kvinnan som kommit på nyckeln till att återuppväcka sin avlidna make. Det här är verkliga avsnitt om fascinationen över livets förgänglighet och en inbjudan att besöka platser som inte en vanlig levande människa vanligtvis har tillträde till.

Under kvällen leds du igenom situationer där möjlighet ges att hantera tystnaden, separationen och behovet av tröst som uppstår i dessa rum. Du träffar andra människor under en kväll och det som för er samman är tankarna kring vad som händer när vi dör.

Osynliga Teatern är ett scenkonstkompani med bas i Stockholm som grundades 2012 av Jens Nielsen och Tomas Rajnai. Deras arbete kan beskrivas som teater- och performance installationer som bjuder in publiken att både delta och observera. Osynliga Teatern strävar konsekvent efter att skapa en intimitet och delad sårbarhet mellan verket och publiken och hoppas så frön av tvivel och ifrågasättande om de system som påverkar våra tankar och handlingar. Osynliga Teatern skapar genuina möten i en allomslutande värld där arbetet ofta är platsspecifikt och materialet autentiskt.

Osynliga Teatern har framfört sina verk nationellt och internationellt på scener och festivaler såsom Dramaten, Folkteatern Göteborg, Färgfabriken, Västmanlands Teater, Weld, Stadsteatern i Reykjavik, Sort/Hvid i Köpenhamn, Metropolis, CPH Stage, Tempo och Reykjavik Arts Festival. 2017 blev Det levda baklänges uttagen till Scenkonstbiennalen samt nominerade till ”årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan.

”Osynliga teatern bjuder på en vandring genom fyra salar, en vacker och rituell föreläsning om hur vi mentalt och praktiskt hanterar att vi alla ska bli mull.”

”När vi kliver ut i sommarkvällen är det som att födas igen. Med alla sinnen på spänn och med en insikt om att ta tillvara ljuset, värmen och dagarna som är kvar.”

Svenska Dagbladet

”När jag denna fina sommarkväll beger mig till den hemliga spelplatsen för Osynliga teaterns konceptuella föreställning Slutet – som handlar om döden – tänker jag att den här föreställningen nog kan bli rätt jobbig. Det blir den också. På ett bra sätt. Osynliga teatern har tagit sig för, och lyckats med, att skapa en intim upplevelse som tar med publiken in i dödens rum, för att eftertänksamt och värdigt berätta vad som faktiskt händer på slutet.”

Aftonbladet

“Bäst på scen just nu. Osynliga teatern skapar ett vandringsdrama genom fyra salar som utvecklar sig till en inkluderande, vacker och informativ ritual kring vår förgänglighet. Döden har ingen adress, det har heller inte föreställningen – först samma dag får man reda på var spelet ska äga rum. Aktörerna delar modigt med sig av sitt eget liv. Det hela är en reningsakt som förhöjer livskänslan.”

Svenska Dagbladet

En produktion av Osynliga Teatern
Aktörer: Camilla Eriksson, Emelie Wahlman, Klas Lagerlund
Koncept och regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen
Scenografi och kostym: Annika Tosti
Ljusdesign: Anton Andersson
Researchintervjuer: Sofia Pappa
Formgivning: Leon&Chris
Fotograf: Jonas Eng
Producent: Emelie Bergbohm – Bohm Bohm Room
Uppsättningen görs med stöd från Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms Läns Landsting
Tack till: aare Tryckeri, Arctic Paper